The trip...











The Trip, 1974....

Jag skannar bilder, hittar dom här en morgon. Jag ids inte göra något PS-arbete eftersom dom inte håller måttet men dom kan ge mig en möjlighet att berätta en historia.

1974, på senhösten, landar vi i Aten, går upp på berget och kollar på Akropolis. Jag tyckte redan då att det var för varmt för att vara värt besväret. Vi äter en middag, sover i Plaka, dagen därpå bege vi oss mot Indien.

En lastbilschaufför tar upp, stannar plötsligt och vi blir bjudna på lunch på ett ställe med vita dukar. På kvällen är vi i den underbara staden Thessaloniki. Dagen därpå ska vi ta ett tåg till Turkiet. Istanbul är det skithål det alltid varit, koleldningen gjorde sikten obefintlig var man än var. Jag träffade en Canadensiska och hon skulle också med tåget, så vi gjorde sällskap.

De turkiska männen var helt hopplösa. Alla skulle kladda på henne så vi låste in oss på tåget, snörde ihop handtagen med mitt karatebälte och de turkar som försökte komma in genom fönstren viftade jag med Bowiekniven åt.

Tåget gav sig iväg och jag hade fått en viss känsla mot turkiska män. På natten anlände vi till norra Turkiet, träffade en slags slavhandlare som visade sin pistol och som vi kom i slang med. Han skulle senare i historien bli den som bjöd på hembränt då vi i natten lyssnade på matchen mellan Ali och Frazer.

Jag har dunkla minnen, men vi kom til Iran och sedan upp mot Pakistan. Jag har varit flera gånger i Iran, under Shahen och sedan då dårarna, de superreligiösa, Kohomennityperna, kom till makten.

Till slut såg vi bergen runt Afghanistan. Passet, som ingen lyckats ta sig igenom, nedför de våldsamma bergsvägarna. Natten i Herat, på en hård bänk med kristalklar himmel och ljudet från hästarna som fanns överallt. Eller det billiga hotellrummet vi tog, som visade sig vara utan tak. De kalla nätterna, minus 10, ibland mer, men framför allt, de fantastiska afghanska folket. Vilka människor, okuvade, inget tiggande, tjatande, tjafsande,,,helt underbart land. Att jag sedan blev sjuk, höll på dö på kuppen, var och är något annat, helt mitt eget fel.

Vi lämnade Afghanistan och kom till Indien. Jag glömmer aldrig då vi passerade gränsen och den natten skulle vi sova i Golden tempel. Tullarn kollade på mitt pass, som var utskrivet i Lund.
- Aha, Mr Berg from London?
- No, Lund, in Sweden.
Han kollade en gång till, slog i stämpeln.
- Mr Berg, from London, welcome,,,

Populära inlägg