Mullvaden, Mullvadsoperan 1977-78

Mullvaden var ju fyra hus på Krukmakargatan 6-12, som ockuperades under ett år för att demonstrera mot bostadspolitiken, som mycket gick ut på att riva och bygga nytt. På slutet av ockupationen visste vi att husen skulle stormas av polisen och då sattes Mullvadsoperan upp, som också blev en Lp skiva, med bilder, texter och sånger från Mullvaden.

Det var en ganska lång repettionstid och en kväll eller kanske två, kördes operan på Södermalmskolans gård. Det var enormt med folk som såg Mullvadsoperan och strax efter kom stormningen av husen.  Jag tog den här bilden under en repetition på Mariatorget.

Det är en sak. En annan sak är tidningen Bildtidningen, Fotograficentrums egen tidning, som med mycket små resurser gjorde en fantastisk tidning. Det var på den tiden då det kom ut fantastiska tidningar med fantastiska reportage. ETC, 399, Bildtidningen, Fib Kulturfront, Ottar, Aktuell Fotografi, Foto,  mfl,,,idag finns ingenting, absolut ingenting, som kan jämföras med den tiden. Det finns inte heller en enda svensk fotosajt som ens kan jämföra sig med de här tidningarna jag nämnt ovan. Det är faktiskt en ren tragedi. Och här kan man faktiskt säga att det var bättre förr.

Populära inlägg