Solen stiger lite lätt över träden. Det känns lite vår i luften. För första gången sedan 1967 är jag en fotograf utan kamera. Jag slog sönder min Panasonic för en timme sedan, skickade den direkt till verkstaden. När jag står där kommer det in två gubbar med Leicor på magen. Blir lite jävla sur. Vore det någon vett i det här landet skulle de ge mig kamerorna. Själva vet de väl knappt vad som är fram och bak på  maskinerna?

I alla fall tog jag mig en funderare på samhällsutvecklingen, eller är det kanske min egen jag tänker på.
1972 hade jag en Leica m2, och M3, med 21 mm, 35 och 50 mm, en Nikon F med 105 och macro,,,det hade jag råd med fastän jag bara jobbade extra på nätterna. Dessutom hade jag en Volvo som jag körde mellan Spanien och Sverige med, stup i kvarten. Hur fan hade man råd, hade labb dessutom. Gjorde 2 fotojobb i månaden.

Helt sjukt. Idag har jag författarpenning, publicerar mig överalltm har gjort 30 böcker, bråkar med Fotografiska, har ställt ut uppåt 100 ggr, osv, osv, och har fan inte ens råd att köpa en pocketkamera för 5000 kr.

Det är ju fan sjukt. Den kamerautrustningen jag hade hela 70 och 80 talet kostade ingenting. Hyran var typ 50 kr i månaden, soppan till Spanien gick på typ 200 kr. Det enda som kostade var filmen och den rullade man själv. Idag när jag snackar med polare som kör film så säger ju alla: det är för dyrt, man har inte råd med film.

Det var det, den sk samhällsutvecklingen. Och som sagt: Nu är jag en fotograf utan kamera. Nu blir det Iphonebilder, som den ovan, ett bra tag framöver.


Kommentarer

  1. Håller med dig. Försökte förklara det för nån på Fotosidan som påstod att det aldrig varit billigare att skaffa en "riktigt bra" kamera som nu, att på 80- och 90-talet kunde man klara sig med t ex en Nikon FM2 och 35/2 för några tusenlappar (som ändå är bättre än alla digitalkameror på marknaden idag) i minst tio år. Idag köper folk "riktigt bra" kameror för ganska mycket mer pengar, för att ha dem i ett eller max två år, för sen är de inte längre bra, då det kommit ut en ny och bättre.

    Men en Iphone kan man klara man sig ganska bra med. Testa sv/v hipstamtic, om du inte reden gjort det.

    SvaraRadera
  2. I alla fall så ringde en vänlig människa och lånade mig en kamera, så nu är jag på banan igen...bra va?

    SvaraRadera
  3. http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=805596
    Prisvärt. Hittade en sådan på fotosidan för 1500:- bättre beg.
    Men skit samma har du en kamera så har du en kamera.

    /b

    SvaraRadera
  4. Re: de där gubbarna på Kungsfoto!
    Var bara en Leica som hängde på en av gubbarna, den andra gubben var jag och på mig hängde en Pentax ME. När gjorde du en synkontroll senast? Vi har lekt med de här antika sakerna ett tag å gillar dem, så de vill vi inte ge bort till nån främling så där bara rakt av.

    Hasse L

    SvaraRadera
  5. Försök inte, jag såg nog att du funderade ett tag. Det löste sig ändå,,

    SvaraRadera
  6. Och det var jag som har M3an. Ditt humör Micke verkar vara som vädret, grått och oföänderligt men ja, jag vet vad som är fram o bak på en Leica. Har fotat sen början av 1960-talet. Var du född då?

    /hembygdsfotografen

    SvaraRadera
  7. Så fort kamera modell snacket kommer igång flödar kommentarerna som lavan i det senaste inlägget...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg