Den afrikanska resan...



Den afrikanska resan. Det är långt till Afrika och Afrika är mycket olika. Jag var några gånger i Sydafrika och Zimbabwe. Sydafrika tyckte jag om. Zimbabwe älskade jag. Har skrivit mycket om de här resorna förr, tar inte om det, men några grejer kan jag ju berätta. 

Vi bodde på en gammal bordell, ett fint hus som med tiden fått pool. Det var värsta torkan i mannaminne då vi landade. Dagen efter satt jag på en buss då det började strila vatten från himlen. Alla klev ur, sjöng, dansade, regnet kom. 

En annan gång skulle vi över en flod. Jag körde en jeep med fyrhjulsdrift men för att få in de främre hjulen i fyrhjulsdriften så måste man kliva ur och vrida på en ratt som satt mitt i hjulet. Jag hade kört net bilen på flodkanten, sa åt journalisten att kliva ur och vrida till vreden på hjulen. Han var på väg ut då jag kollar ordentligt i vattnet. Krokodiler överallt och jag skrev ett brev hem sedan där jag berättade hur journalisten kastat sin dyra Nagrabandare i käften på en krodil, som precis skulle hugga honom i benet. Den storyn var den enda folk mindes från vår resa.

Det var Nkomo och Mugabe och Mugabe jagade NKomo. En natt blev vi hämtade av Nkomos livvakter och körda till en håla för att intervjua honom. Han gjorde inget större intryck, inte heller Mugabe som redan då börjat trixa för att gynna sin släkt. 

En söndag ville några brudar på campen åka på safari. Jag var less på att kolla på djur, men okej, ut på savannen och kolla på lite djur. En tjej blir plötsligt pissnödig, jag stannar, inga lejon, hon kliver ur. Tio sekunder senare störtar hon in och skriker: Det står en elefant precis bakom bilen.

Ja, sedan var det allt det politiska, Anc, Mandela, livvakterna som tog mina filmer varje dag, kärleken, , men allt det kanske kommer i memoarerna någon gång.









 

Kommentarer

Populära inlägg