I gryningen får dårarna ro

Jag träffade henne på Mallis. Måste ha varit 1969? Hon bodde i Trollhättan. Sådant minns man. Min polare är på väg till Mallis nu. Det ser lite kärvt ut med det stängda gränserna. Frågan är nu hur länge det här läget vi har just nu kommer att hålla på?

Det verkar som läget i Sverige ska explodera o gå i toppfas den här veckan och nästa. Sedan kan det möjligtvis plana ut. I Grekland har man typ 350 fall, givetvis kan man inte tro på det. Inte heller de grekiska öarna har några fall. När kommer kulmen där, inom 28 dagar? Det är som en präriebrand. Jag har polare som insjuknat och som klarat sig bra och varit runt mitten på de sextio åren. Det gläder en.

Det otäckaste är Italien med alla döda. Men man läser på så är ju spridningen oerhört mycket större än vad statistiken säger och medelåldern på de döda var 81 år och väldigt många hade underliggande allvarliga sjukdomar. Jag gjorde en koll med Sverige och influensan 2017-2018. Man testade nästan 90 000 personer, 21000 ca hade flunsa och ca 1000 dog. Vad har vi för siffror på Corona? Just idag, 1167 smittade och 8 döda, men det kommer ju att öka, men säg 10 000 smittade och 20 döda. Jag hämtade siffrorna från den statliga hälsomyndigheten.

Sedan kommer frågan om hur länge ska man hålla sitt liv på halster? Jag tror en månad är en slags gräns. Jag tror att man pallar inte längre tid. Det blir för segt och tråkigt. Här i Sverige gissar jag på att om tre  veckor, säg runt 10 april. är läget ganska cool. Då har toppen planat ut. Sedan om man förflyttar sig, typ till Grekland, så har det planat ut i början av juni, men det hjälper ju inte grekerna. Deras sommarinkomster är helt körda.

Så, ser det ut, så det man får deala med är tanken på att man tar en risk att bli allvarligt sjuk och att det kanske inte finns bra sjukvård om man blir allvarligt sjuk om man ger sig iväg någonstans utomlands i vår.. Det är som med allt i livet. Inget är riskfritt, man får bestämma sig för något och ta sitt eget ansvar.

Sedan finns det en del grejer jag reagerar på, typ: Jag vill inte belasta ett annat lands sjukvård. Vi är med i EU, Sverige betalar mycket pengar till EU, just för att vi ska ha möjlighet att bli sjuka i ett annat land. Det går jämt ut, folk blir sjuka överallt. Det är en övergripande tanke att sjukvård ska finnas i hela EU för alla EU-medborgare så släpp den tanken.

Den stora paniken är ju ekonomin och framför allt i kulturen. Jag minns 1992?? då räntorna steg vansinnigt, uppåt 300 procent och alla frilansjobb försvann. Då sålde jag bilen och labbet o labbade hemma i köket på nätterna då ungarna sov. Det var lite samma grej, men det gick över och det här går också över men jag minns att man klarade sig helt enkelt på att man inte hade några stora utgifter och att jag hade en bil att sälja. De finns säkert dom som känner igen sig i samma situation idag.

Det kommer en vår, det kommer en sommar, det kommer en höst. Folk kommer att skapa en immunitet, det kommer ett vaccin, kanske redan till hösten eller vintern. Vi kämpar på, tänker till och drömmer om nya fina grejer i livet. Salve.




Populära inlägg