Vårfeeling med Bresson


 Första dagen på flera månader då man kände sig genuint lycklig. Solen kom upp och stolarna kom ut och jag vandrade i solen med min mobil och kände mig som Bresson. Jag kan faktiskt inte känna att jag behöver någon annan digitalkamera än min mobil. Om jag jämför den med Bressons taskiga Leica med femtio mm och mycket långsam svartvit film så är ju mobilen mycket snabbare och skarpare och Gud vet vad, men då ska man komma ihåg att Bresson tog BILDER. Han sysslade inte med teknikanpassning. 

Igår snackade jag med en mycket framgångsrik och skicklig fotograf. Vi diskuterade printar för jag hade sett en massa bilder av honom i ett bildspel på nätet och jag var tvungen att fråga om det var analoga printar för de hade en alldeles speciell lyster. Det där som du inte ens  kommer i närheten av med en digitalkamera. Mycket riktigt. Klassisk film och fotopapper.

Då kan vi lägga det till handlingarna. Gammeldags kopierade bilder är i princip tio ggr snyggare och har tio ggr mer känsla än digitalutskrifter.

En annan sak, och som är helt avgörande för mig då det gäller att inte köpa ny digitalkamera, är känslan av att ju snabbare, bättre och dyrare digikamera det blir, desto sämre och ointressantare blir filerna. De blir så där löjligt, överdrivet perfekta. Min första digitalkamera, en enkel Canon S 80 ger fortfarande de bästa utskrifterna. De nya kamerorna får jag förstöra filerna på för man ska stå ut med att se de värdelösa printarna.

Då kan vi lägga det till handlingarna också.

Det jag kan säga och som jag borde göra är att skaffa mig ett mörkrum, återgå till film och bara kopiera de trettio bästa bilderna i utställningsformatet, 30/ 40 cm en gång per år. Leva och plåta som en konstnär och se bilderna som konst, som tavlor. En mycket lockande uppgift och tanke .

Covid, ja, i den här bloggen förutsåg jag för typ nästan två veckor sedan att AZ skulle få problem. Det är synd att vi lagt alla ägg i samma korg, köpt så förbannat mycket AZ, vi borde ha lagt pengarna på de andra, mycket bättre vaccinen. De har ungefär tio ggr mindre biverkningar men de är dyrare och de har liksom inte svenskt påbrå.  Sedan kan man ju undra hur rapporteringen om vaccinbiverkningar går till. Det är du själv som ska anmäla till en myndighet om du har haft jobbiga biverkningar. Vem gör det? Har någon av mina kompisar som har haft tunga biverkningar av AZ anmält det? Givetvis inte, därav en enorm underrapportering. Klart man kommer att starta upp AZ igen, man man startar upp ett vaccin som kommer att få svårt att fungera, framför allt att få folk att ta tvåan om de haft tunga biverkningar. Hur man än vrider och vänder på det så är det sorgligt och man får hoppas på det bästa, men köp för fan in alla möjliga vacciner utom AZ.


Kommentarer

Populära inlägg