String går i graven

String, det klassiska fiket går i graven. Och anledningen är inte Corona utan en värd som vill tjäna mer pengar.

Låt oss ta det från början. Vad är ett bra fik? Ett där man kan sitta skönt och snacka länge. Det är liksom fikens mening. Att man ska mötas och sitta skönt och i ro. String lever upp till de kraven, men annars är det väldigt få fik som gör det på Östra Söder. Twang är ett annat. På Hornsgatan har vi klassiska Giffi som nu är hotat av samma skäl som String . Någon vill tjäna mer deg på lokalerna.

Det är tiden. Det finns fik och det finns sånt som inte är fik. Johan hade många fina fik, på St Paulsgatan, på Hornsgatan vid Puckeln, på Hornsgatan vid den förra bokhandeln. Tanterna på Bellmansgatan var schyssta på sjuttiotalet, Tevere var cool osv, men ofta, alldeles för ofta är de nya fiken en slags spikmattor för själen. Ungefär som mycket modern fotografi, en orgie i teorier om hur ett fik ska vara, en manual som ska följas och friden blåser ut som dasspapper i Coronatider.

Jag kan inte, som min fru och vissa andra, påstå att jag är generationers söderbor, men jag har levt den här stadsdelen i snart 60 år,,,,lägg märke till LEVT, jag har rört mig i gränderna, jag har undersökt gränderna, plankorna, alla fiken. Jag är ingen Svenne som bor på Söder och åker till Gärdet för att jobba åtta timmar om dagen. Jag har ägnat 10, 20 timmar om dagen åt att undersöka Söder i minst femtio år. I minst femtio år har jag LEVT Söder. Tro mig, jag vet vad jag snackar om. Jag är en Söderkis. End of discussion.

String försvinner, sorgligt. Det är en stads själ att förändras. Nu måste Twang räddas. Försvinner det fiket också är något räddningslöst förlorat eftersom Giffi också verkar halta fram.

Min polare som jobbar inom sjukvården, med de äldre, beskriver verkligheten som en fruktansvärd vandrande katastrof. Folk dör som flugor på äldreboenden och de kommer inte med i statistiken eftersom det tas inga eller få prover.

Det viktigaste av allt är att överleva, men också att inte glömma att katastrofen på äldreboendena är en katastrof som beror på politiska beslut. Det är något som planerats, kommit till för att man satsat på Rut och rot, skattenedragningar, utdelningar osv...bara tänk efter, vilka har haft det på agendan i tio femton år, vilka har haft själviskheten, klasskillnaderna, ojämlikheten, lägre skatter  på agendan i hela sin karriär. Moderaterna så klart, sedan de andra borgarna. Sossarna har glidit med och det enda parti, det absolut enda parti som inte ständigt sålt ut sig, är V. Det kan vara värt att minnas det då det inte finns skyddsmasker osv till personalen på äldreboende, då äldre dör i en fruktansvärd andningsdöd. Kom ihåg vem eller vilka som med sitt agerande skapat situationen.
Lägg också märke till att jag inte nämner SD och det av ett enkelt skäl. De har ingen som helst agenda förutom den de har och den saknar all relevans i vilken fråga som helst.

En stad förändras och vi med den. När String dör, Giffi dör, försvinner några av de sista incitamentet för det som kalls Söder, men som tur går jag förbi Nackastatyn och en äldre snubbe sitter på en bänk och spelar Nackas slagdänga: Vi hänger med, ja vi gör ju faktiskt det. Han sitter utanför Nackas port och spelar låten högt som fan. Det är som ett skrik på nåd.

Populära inlägg