Henry Miller och programmet...

Jag o min morbor Kurt. Jag hade en annan morbor, Allan, som gått bort. Kurt och Allan var tvillingar. Min mor Saga, moster Maja och morbror Roland är alla borta. Bara Kurt är kvar. Huset bakom oss är huset i Vormträsk. Det var väl där morsan växte upp och i Lycksele. Det är ett fint hus, men myggigt. Skulle gärna vilja ta hand om det, skriva om det, men myggen är för jävliga. Min släkt heter Gahnström, många finns i USA, men de flesta på Gotland.

Big Sur, jag läser om Henry Miller, om vikten att arbeta. Om hans program, hans tankar om arbete. Jag ska lägga det sist i den här bloggen. Jag älskar Miller. Få kan och kunde skriva så om livet som han skrev om livet. Det var inga stora grejer, det var det nära, tankarna och det som är det viktigaste i livet, vinet, sexet, vänskapen. Och att hålla sig till det man brinner för.

Big Sur var ju ett fantastiskt ställe. långt innan turismen kom dit och sabbade allt. Turister är vanligt folk, men jag har svårt att se att turister tillför någonting. Förr, de på Millers tid, reste till Paris för att bo och jobba med konsten. Tillföra något. Turister går mest omkring och glor och ger en viss inkomst till de som exploaterar turisterna, men inte tillför de besökande något. Vissa kanske, med de flesta är ju som gå och dränk mig i en grop i sin närsynthet.

I Vormträsk behöver man inte bekymra sig om turister, det är myggen som biter en.

Corona knäcker mig långsamt. Idag tappade jag orken och så försöker jag se finesserna med det hela. Att luften är klar, att vi behöver så lite, att jag lätt i coronatider kan leva på min enkla pension. Inga problem alls.

Så, till Millers sk program. Det är underbart, innehåller många passusar, där man kan känna en viss förmåga att låta lusten bestämma, så läs och lär.

Work on one thing at a time until finished.
Start no more new books, add no more new material to ‘Black Spring.’
Don’t be nervous. Work calmly, joyously, recklessly on whatever is in hand.
Work according to Program and not according to mood. Stop at the appointed time!
When you can’t create you can work.
Cement a little every day, rather than add new fertilizers.
Keep human! See people, go places, drink if you feel like it.
Don’t be a draught-horse! Work with pleasure only.
Discard the Program when you feel like it—but go back to it next day. Concentrate. Narrow down. Exclude.
Forget the books you want to write. Think only of the book you are writing.
Write first and always. Painting, music, friends, cinema, all these come later.

MORNING

If groggy, type notes and allocate, as stimulus.
If in fine fettle, write.

AFTERNOONS:

Work of section in hand, following plan of section scrupulously. No intrusions, no diversions. Write to finish one section at a time, for good and all.

EVENINGS:

See friends. Read in cafés.
Explore unfamiliar sections — on foot if wet, on bicycle if dry.
Write, if in mood, but only on Minor program.
Paint if empty or tired.
Make Notes. Make Charts, Plans. Make corrections of MS.

Note: Allow sufficient time during daylight to make an occasional visit to museums or an occasional sketch or an occasional bike ride. Sketch in cafés and trains and streets. Cut the movies! Library for references once a week.


Populära inlägg