onsdag 4 januari 2017

Den nya tiden

Det är den nya tiden nu. Jag tänkte på det då jag såg John Berger sitta och skriva för hand. 
Jag älskar att skriva för hand, det är bara ett problem. Man måste skriva in det på datorn sedan om man ska kunna använda texten. 
Givetvis hade Berger sin fru som skrev in vad han skrivit på datorn. 
Typiskt. 
Ivar lo skrev ju också för hand men han hade en dam som skrev in vad han skrev på maskin.

Man måste ha någon, så enkelt är det.

Den nya tiden. Läste vad David Allan Harvey och några andra ansåg om den nya tekniken.

Det var för Instagram och som vanligt utryckte sig DAH klart och tydligt. Det finns en frihet med Insta och man gör vad man vill.

Min egen tolkning går så här.
1. Det finns inga tidningar att jobba för längre. Okej, några pressfotografer överlever än så länge men de försvinner snart. Tidningstiden är förbi.
2. Man måste jobba på nätet, man måste skaffa sig en plattform som består av hemsida, blogg och Instagram. Helst ska man filma också.
3. Man måste ständigt vara aktiv, varje dag i princip måste man leverera från sin plattform.
4. Man måste göra böcker och utställningar, sälja printar och ha workshops, föredrag.

Det är den nya tiden. En fotograf som hållit på länge kan leva på gamla meriter, gamla sätt att fungera, men en ny ung fotograf måste ha digitala plattformar.
Så ser den nya fotografrollen ut. Det är mycket viktigare att utforma plattformen än den fotografiska tekniken. På sjuttiotalet var det viktigare att lära sig många språk, resa, (gäller fortfarande) än att hålla på och lära sig framkalla film, för det var verkligen enkelt, typ 8 min och tjugo grader i en dosa.

Numera försöker man göra det tekniska med Photoshop till en svår konst när det egentligen är skitenkelt. Kolla bara på en bild som kommer ur en digitalkamera. De är oftast mycket bra tekniskt, allt handlar egentligen om resten, plattformen och slutligen vad man plåtat, varför man plåtat, vad man vill ha sagt, hur man säger det. Slutligen så är man tillbaka dit man alltid kommer: Vad handlar det om och hur presenterar jag det.