15 aug 2020



 Helikoptern flyger fram och tillbaka över huset. De hämtar vatten från havet eftersom det brinner på berget. Det antyds en del om VARFÖR det brinner. Vi får se.

Öarna runt omkring, Paros och Antiparos åker på rejäla restriktioner. Man får stänga barer och andra lokaler från 12 på natten till 0700 på morgonen. Sedan kommer de som nu återvänder efter sin semester med färjorna till Rafina och Pireus att testas när de kliver av.

Det är hårda bud. Grekerna kan helt enkelt inte hålla samma distans som oss. De lever i en annan kultur, en kultur som är mycket bättre än vår mänskligt sett, men kanske inte då det gäller Covid.

Igår fick jag en Coviddepp. Det var fredag och jag ville gå ner på byn och ta ett glas men jag kände att nu är det för mycket folk ute, inte bra, lite risk, så jag stannade hemma. Många greker slutar sin semester den 16 augusti och det är ju i morgon, söndag. Jag räknar med att det blir lugnare framöver,,,,,

Helikoptrarna kör hela dygnet med vatten. Det känns sorgligt att veta att två byar är tömda på folk i väntan på att elden ska komma under kontroll. 

Den här tiden, Covidtiden, är svår att skildra i bild. Folk med mask, inte mycket att skriva om. Hela Covidaffären är ju hur vi mentalt blir förändrade, hur vi tappar en massa egenskaper, möjligheter, som att kramas, vara nära, vara spontant närgången. Allt blir som en resa i försiktighet. Fast egentligen är det en logisk resa, i alla fall för mig. Född 1949, fått vara med om allt som blev bättre, jämlikare, roligare och så kom någon gång i mitten på 80-talet, vändningen, och efter det har det bara gått neråt. Även om vi till synes har fått bättre ekonomi, högra standard så är det något som långsamt har försvunnit, något som allt mer kommit att saknas.

Sedan kom ju de tunga bevisen, eller egentligen bara ett bevis och det fullständigt avgörande beviset. Miljön.  

Efter det har vårt liv varit en kamp på liv och död, även om vi inte ser det och konstigt nog känns Covid som en logisk utveckling i den kampen, i miljökampen. I sina sämsta stunder tar ju Covid fram nya arbetssätt och allt det här hemarbetandet har ju också ställt frågor om arbete men framför allt har ju Covid ställt frågan: Vad är ett liv och vad är viktigt i ett liv.

Kommentarer

Populära inlägg