Målbilder...

Ett kök. En arbetsplats. En dröm. 

Det är märkligt vilka målbilder man kan ha i livet. Min första målbild var Jaques Plante, den legendariske hockeymålvakten i Montreal Canadiens. På den tiden var NHL något som man inte visste vad det var eftersom det aldrig visades några matcher på tvn.

I alla fall, när jag tog på mig målvaktsutrustningen så blev jag Mr Plante och jag drömde länge om att bli proffs. Sedan kom litteraturen,. Hemingway, Miller, mfl och allt handlade om livsstilen. Från det jag tog till mig litteraturen och sedan fotografin på allvar, så handlade det om livsstilen.

Jag ville bo och leva som mina förebilder. Att jag skulle fotografera och sedan skriva, var ju en självklarhet, det måste jag ju göra, för annars skulle jag aldrig kunna leva så.

Det var ganska enkla val. Ville jag leva som dom, som jag trodde dom levde, så fick jag leva på mina bilder. 

Danny Lyon och Strömholm är nog de män jag mest fascinerats av. De levde som jag ville leva, Georgia O`Keffee är en annan. Jag har aldrig varit intresserad av mediet, bilderna, utan alltid mer av livet, livsstilen.

Såg bilder av Tom Sandberg. Han plåtade så som jag har tänkt mig plåta ofta, en slags förebild till de postmodernistiska fotograferna, svartvitt, nära och stort. Mycket bra.

Jag upptäckte David Alan Harvey igen. När mitt Instakonto försvann kom jag inte in på hans konto längre, men så upptäckte jag honom på Fejan, en fin överraskning. Han är speciell, mycket intressantare än de flesta trots att han blev utkastad från Magnum för brudfiffel. Han lyckas bevisa att man kan gå runt knuten och göra inläggen intressanta.

Det kickade mig.

Igår gick jag till vår lokalkrog, åt en enkel spagettirätt och drack en öl, men det var så underbart. Den första grejen är att då man kommer in på krogen så hälsar alla på en. På väg till mitt stambord säger alla Kalispera, eller Yiassas, trots att de inte känner mig och sedan då man går, upprepas samma sak. Ofattbart vacker känsla.

Det var samma känsla jag kände då jag tillbringade en vinter utanför Bilbao och gick på min lunchkrog. Alla önskade mig en trevlig måltid och ett Adios då jag gick. Vi har mycket att lära i Svedala.



 

Kommentarer

Populära inlägg