Joseph Koudelkas arv


 Alla som vet ngt om fotografi, vet vem Koudelka är. Han är 83 år nu och har sedan något år börjat donera bort sitt arbete. Det är fantastisk läsning, ger mig gåshud. Så vill man att alla betydande fotografer så få sitt material behandlat.

Han bidar en organisation som består av några vänner, ser till att bilderna kommer till några betydande tjeckiska muséer och sedan skapar dom nya utställningar och förvaltar hans arbete. I Sverige är det väl bara bröderna Strömholm som lyckats med något liknande, där Strömholm framöver kommer upp på Nationalmuseum. Bara en sådan sak. 

Sune Jonsson sköts fint av sin gamla arbetsplats i Umeå. Vad händer med Yngve Baum, Lennart Nilsson, alla dessa gamla fina fotografer? Tunbjörk får kärleksfull behandling av Maud Nycander och Borås museum vad jag fattar. Jean Hermansson skänktes till Landskrona vilket tydligen inte var lyckat och Gullers är på Nordiska....Men, det borde vara mer aktivitet.

Nu har Koudelka släppt en ny bok, ännu bara på tjeckiska. Han är ju fruktansvärt produktiv, denna fantastiska fotograf.

En fotograf måste organisera sitt arbete, men en fotograf kan inte hela tiden hålla på och göra allt. Det tar en jäkla tid att organisera gammalt arbete och lusten och tiden finns inte alltid.

I helgen blir det Planket, det blir onekligen spännande att få se en riklig spridning av vad som pågår och vad som pågått i svensk bildväg de senaste åren.  Vi ses där.

Kommentarer

Populära inlägg