En skjorta av svett




En sammetsskjorta av svett...

 En galen natt. Jag går ut precis då det mörknar. Då jag svänger runt hörnet vid kyrkan San Antonio, så är det ett bröllop i gränden. Jag får en näve med ris som jag ska kasta på brudparet. Jag var på väg för att ta en öl hos polarna med nya kebaben.

Jag står och tittar ett tag på bröllopet. Alla gubbarna från fiket är där, framför allt han som alltid kör omkring på sin moppe och ständigt hänger ute. Han är kanske tio år yngre än mig, ser alltid skröplig ut men ikväll är det något annat. Kavaj och slips och mycket allvarlig.

Eftersom alla gubbarna är borta från fiket så smiter jag dit. Ja, tomt och jag får äntligen snacka med min syster i grekfamiljen som upptagit mig i sin familj.

Hon är trött. Alla greker verkar vara fullständigt sönderslitna den här tiden på året.

- Jag lägger mig fyra och börjar jobba sju, så har det varit sju dagar i veckan i två månader, säger hon. 

- Äntligen får jag snacka med dig, säger jag och samtidigt dundrar bröllopsföljet. Min grekiska syster ringer efter hjälp och passerar mig med en min och jag fattar vinken. En annan dag. Eller i september?

Lägger tre euro på bordet för ölen och drar till nästa ställe. På vägen tutar en bil och en liten flicka hoppar ut, det är den andra systern och hennes barn. Jag följer med dom till den tredje systern och käkar biffteki. De är lika trötta som den första systern, sedan går jag en liten runda och tar en kaffe på den fjärde systerns ställe. 

Massor med folk, överallt och bara greker, men jag är ju upptagen i en familj så jag får väl räkna mig själv som halvgrek också.

Värmen är av den där sammetslena sorten, som lägger sig som en varm skjorta över axlarna och gör en långsamt svettig, men att svettas, det lärde jag mig i Afrika, gör absolut ingenting om alla andra svettas. På ett disco där One milliondollar golfturneringen spelades var vi på disco. Två vita killar och alla andra svarta. Utanför Johannesburg, den värmen, den svettningen, det draget sitter ännu i kroppen. Alla var som ålar i sin egen svett och det var något av det mest sensuellt sexiga jag upplevt någonsin. Det var då dammarna brast, Sodom och Gomorra, skönhet och lek på samma gång.

När jag går hem känner jag en bittersweet längtan efter min fru, denna natt, denna svettiga skjorta. Min granne med sitt hus, som ser ut som en maffiakåk från TV-serien Bläckfisken, har party. Dörren står öppen, det strålar från vackra ljuskanoner och jag går in. Ett party är ett party. En natt en natt och en svettig skjorta kan aldrig vara fel.

Kommentarer

Populära inlägg