Årstider






 Årstider

En del säger: Jag är så glad att jag bor i Sverige, för vi har så fina årstider.

De grekiska är bara av en sort, tror dom.

Jag tänker på vintern då den kommer smygande, i slutet av november, då jag får börja elda i kaminen på kvällarna. Det är den finaste tiden, man börjar kura, sitter vid kaminen på kvällarna men det är fortfarande inte kallt. Kaminen är som en kamrat och tv, en ljuskälla som mediterar med en.

Sedan kommer den riktiga vintern, ofta runt 1 januari, då det kan snöa. Minusgrader på nätterna, långkalsonger, tjocka sockor på fötterna, mattor på marmorgolven och fantastiska nätter då man sover bättre än jag någonsin gjort förr i livet.

Det är ett tid och ett liv där elden är i centrum. Det gäller att ha det varmt och varmare än 19, 20 grader blir det aldrig inomhus. Måste ransonera elen för den är knäckande dyr.

En säker plats är sängen med ett tjockt duntäcke, tillbringar halva dagarna där, skrivande och arbetande. Nästan allt har dött i byn, en krog, två kafeer, affären, det är allt. Vill man något mer får jag åka ner på stan, tjugo minuter med bil. Ibland snöar det så hårt och blir så halt att vägarna stängs av. 

Så kommer våren, blommorna, denna ofattbara grönska, vårt blåregn kommer igång i början av april, samma  tid som jag målar murarna vita och börjar ansa trädgården. 

Maj, juni är den goda tiden, den varma, den perfekta värmen och inga på stränderna, nakenbadar överallt, juli och augusti, helvetet på jorden, mördarvärme och precis som på vintern får jag hålla ner acn, elen är så dyr, ingen bra tid, alla avskyr den, mina grekiska vänner är grönbleka i ansiktet av allt jobbande och alla verkar vara förbannade på allting. Jag gömmer mig oftast inne, eller reser till Sverige o slutet av juli och augusti och kommer tillbaka till Grekland i början av september, då turismen börjar klinga av. 

September och oktober är familjetiden för oss på ön,,,allt det torra blir plötsligt grönt igen då regnen kommer, vindruvorna blir mogna, apelsinerna kommer i dec/ januari och jag känner en stor frid den här tiden på året. Det är också min bästa arbetstid. Morgnarna är kristallklara, svala och sedan är badvattnet varmt och man är äntligen ensam mer eller mindre på beacherna.

I november kommer regnen och stormarna. Jag hör på taket hur det stormar till och katten börjar vilja komma in och sova på nätterna. Jag beställer en biljet till slutet av november för att resa till regnen i Sverige, jag älskar regnen efter all mördande sol under resten av året.

Jag stänger huset i slutet av november, vet att jag är tillbaka till kylan och kanske snön i januari och ett år till av mitt liv har passerat.

Kommentarer

Populära inlägg