Lite om Covid och vintern


 Medborgarplatsen en eftermiddag. 150 personer i kö för att ta spruta mot covid. De flesta äldre, sk Drop in. Det är nästan patetiskt hur man behandlar folk när det kommer till covidhanteringe. Det tog ungefär tre, tre och en halv timme i kylan för att få en spruta. Sedan finns det givetvis de självgoda som säger: Varför bokar de inte en tid?

Sådana människor gör mig lite trött. Okej, en timme i telefonkön, eller kolla på alltid öppet som nekar fungera, men till slut. Två tider, en i Solna eller om det var Spånga, den andra i Farsta. Och den ena den 25 december, den andra var ett återbud, den tog jag.

Tänk, ska gamla människor resa över länet för att få en spruta. Borde man inte kunnat göra det med massvaccinering i en varm lokal?

Nog om det. Riktigt dåligt.

Sedan, passerar ett antivaxdemo. Jag menar att det kan få demonstrera för det är helt rätt att göra, ingår i den demokratiska rätten. Sedan är det ju kul om det finns någon vett och reson i demon.

Jag kan bara gå till mig själv om mina närmaste. Det finns ju två vinklar, den personliga och den solidariska med världen.

Den personliga är att jag känner folk som dött i Covid, flera stycken. Jag vet att det är et helvetisk sjukdom om man har otur, men jag vet också att många bara blir som förkylda. Jag vet också att om man får Covid, utan att vara vaccinerad så får man bra skydd, man får ännu bättre om man får en eller två sprutor på det. Samtidigt måste man fatta att det är som att spela rysk roulette att inte vacca sig. Har du otur så får du kulan i pallet och blir dödssjuk.  Får man inte Covid så får man också bra skydd om man tar två sprutor. Det är väl den här tredje sprutan man kan diskutera och om man ska behöva ta två om man har haft Covid.

Men, vaccinera är viktigt. Jag är helt övertygad om att mina polare överlevt om de varit vaxade.

Annars är det ju bara att läsa statistik. Av de som ligger på IVA, spelar ingen roll om det är i Grekland eller Sverige, så är det runt 80, 85 procent som är ovaccade och runt 15, 20 procent som blivit vaccinerade.

Det kan ju inte vara så svårt att förstå dessa siffror. I Grekland så kollapsar sjukhusen av Covid, man är i situationen att man får välja på stroke eller Covid, vilken ska man behandla. På vissa sjukhus finns det inte plats och personal för att fixa allt. Om man då betänker att 85 procent av dom med Covid som ligger för döden kanske inte skulle ha gjort det OM de vaccat sig, så verkar väl valet enkelt?

Sedan, om jag fortsätter på den personliga vinkeln, så visst kan det kännas otryggt att dra i sig tre sprutor mot Covid, men vad är alternativet? Jag har aldrig funderat på vad jag fick för sprutor då jag opererade mig, jag kände mig rädd, men jag antog att de som sysslade med min kropp visste vad de gjorde.

Sedan till solidariteten. Tror folk verkligen att länder stänger ner för att få kontroll på befolkningen osv,,det enda dessa nerstängningar leder till är ju ett helvete för alla, konkurser osv och vilka är det som driver smittspridningen som leder till konkurserna, nerstängningen, jo, de icke vaccinerade till 100 procent. Allt djävulstyg som kommer med bieffekter av Covid, samhälleliga, är de icke vaccinerades fel. De andra, de som vaccinerar sig, tar sitt solidariska samhällsansvar. De tänker på alla, på hela samhället.

Så, om man ska renodla det så är de som inte vaccinerar sig de värsta egoisterna, de som skiter i alla, de som bara tänker på sig själva. Det är ändå konstigt att man inte fattar det.

I övrigt, så har vintern börja smyga in. I natt minusgrader. Jag drömmer mig bort till ett hus där solen skiner in på ett marmorgolv.

Kommentarer

Populära inlägg