Indiern och kycklingen



 Jag går till Indiern för att äta. Innan jag gick dit läste jag att den billiga industrikycklingen blivit rödlistad. Om man vill köpa bra kyckling så är det den ekologiska varianten och den är svindyr. Svindyr kyckling, går inte att köpa alltså. Industrikycklingen, den vi äter oftast, rödlistad.

Jag tar något vegetariskt hos indiern, förr körde jag med lamm sambal, men lamm har börjat bli för dyrt som lunch. 

Jag tänker på min barndom. Mamma Saga hemma på dagarna med brorsan och mig. Vilken mat vi fick. Mycket fisk, morsan stekte strömming, potatismos, riktigt mos med smör i, lax, i alla former, falukorv, inlagd sill, rullströmming, allt gjorde morsan.

Och ibland jobbade hon på nätterna. Med pappa, för att spara ihop pengar till en liten skoaffär och brorsan och jag ensamma hemma, till tolv på natten. Hände något skulle en av  oss springa till grannen för att få hjälp.

Tänk på saken. Jämlikhet är viktigt, alla ska ha samma chans, men samtidigt så slår det mig att den maten, den kärleksfulla maten som vi fick av mamma, kan ingen arbetande göra till sina barn idag. Mina barn gled allt mer över till spagetti och köttfärsås. Vilken skillnad mot min barndoms fantastiska mat. Och på helgen kom farsan och tog över. Då blev det ofta halstrad lax eller pannbiffar. Eller pepparrotskött.

Vi åt aldrig kyckling och vi åt lite grönsaker. Vi åt potatis, aldrig pasta och mycket mycket sällan ris.

Vi hade fulla skåpet med hjotronsylt, lingonsylt, hallonsylt och jordgubbssylt, tillverkad av morsan. Jag åt kilovis med hjortron.

Vad hände, dessa kaldolmar som morsan gjorde, är fortfarande oslagbara. Eller leverbiffarna, eller älgköttet. Vad har en modern familj idag för meny? Är det så hemskt att den är sämre och tristare än den jag åt för 65 år sedan? Troligtvis...

Jag sitter på krogen, kycklingen är borta ur menyn. Ingen jävel kan köpa ekologisk kyckling. Jag åt inte kyckling då jag var liten, jag kan avstå som 73åring. Men, jag vill ha tillbaka laxen ( finns inte) , jag vill ha tillbaka strömmingen, rullströmmingen, inlagda sillen och kåldolmarna.

Vi har förstört fisket, strömming varnar man för, vi äter något jävla konstgjort lank som ska föreställa kyckling på Thaikrogen.

Det är fan patetiskt. Och det är sorgligt. I Skanstull öppnar man ett skitdålig hål i väggen där man säljer mackor för hundra spänn, bröd o lite gegga. Ge mig kåldolmarna tillbaka.



Kommentarer

Populära inlägg