Teknik med en mobilkamera


Idag tänkte jag snacka lite teknik. På sjuttiotalet åkte jag omkring med två Leicor och tre objektiv, 21, 35 och 50 mm och hade en Nikon med 180 mm. Jag testade det mesta men innan jag lämnade det analoga 2006, så körde jag med en Nikon med 35 mm och en Leica m6 med 35 mm. Det var allt.

Nu, i den digitala världen så använder jag bara min mobil, en Huawei Mate 20  pro. Fantastisk kamera. Den har ett proläge där jag själv bestämmer asa och sedan kör jag på 10 mb-filer. Den här svartvita bilden har jag kört på 1600 asa, handhållet. Filen är på 9 mb i svartvitt.

Jag har kört filen i Silver efex pro, lagt på en 400 asa Agfafilm. Jag gillar när det finns lite öppet i det svarta så jag har en liten mån att öka kontrasten utan att det smäller igen i det svarta. Filen är på 9 mg i svartvitt och jag kan lätt köra ut en 70/100cm bild i mycket bra kvalitet.

Formatet på kameran, vidvinkel som finns i, ljusstyrkan, skärpan, allt är helt fenomenalt. Trots det får jag ofta en längtan att hålla min Ricoh Gr eller Panasonicen, men det kommer inte längre. Så fort du ska gå ut genom dörren vinner mobilen. Förr kunde jag säga att kameran gav bättre resultat, men nu är det tvärtom. Jag har heller inga problem med att plåta sådant som rör sig med mobilen. Om det är sport som kräver telen så får den stryk. Jag gillar inte hur telebilder ser ut med den här mobilen. De saknar struktur och känsla, men som sagt, jag plåtar aldrig med ngt längre än 50 mm, till och med det är för långt, 35 mm är perfekt.

Mobilen har en perfekt brännvidd för att plåta någon som sitter just framför dig. Ett lätt lyft o bilden sitter som en smäck.

Vad kan man kritisera då? Om man tycker den är för lätt eller för hal kan man som jag, sätta på ett fodral som gör den strävare och ger ett skydd. Hitta skärpan är lätt, precis som på en vanlig digital ser du precis var du sätter den och behövs det kan du sätta dit den med ett fingertryck. Sedan, kan du skriva på kameran, spela in grejer, intervjuer osv,,,ja, helt enkelt en fantastisk grej, kamera. Jag funderar på att skaffa en till, en backup, utan telefonkort, bara ha som kamera, för internminnet i kameran räcker gott för en dags fotografering.

Så, mobil, proläge, svarvitt, Silver efex till bildbehandling och sedan klart. Priset är runt 8000 kr.

Populära inlägg