En katt är lika viktig som en mössa...





I Lund, på sjuttiotalet hade jag en katt. Manx, med höga bakben, vild, nästan elak och som blev på smällen hela tiden trots att hon åt P-piller varje torsdag. Det kanske var kvinnlig list men hon blev på smällen för ofta för att det skulle fungera. Jag sa det åt henne och det skulle jag inte ha gjort. Hon försvann.

Det var en av mina första kvinnliga erfarenheter. Man kan inte säga vad som helst till en kvinna för då försvinner dom.

Sedan gick det många år och en dag på Naxos kom vår nuvarande katt, Skopelitis invandrande. Plötsligt var hon bara där, övergiven av sin mamma och den lilla skiten spelade ut alla sina kort. Aggressiv, gullig, stolpa omkring på styva ben.

Min fru sa: Om du ger den mat har du en katt? Om jag ger den mat har jag en katt?

Hm, hur fan ska man kunna låta bli att ge en katt mat som studsar omkring framför en. Jag torska o vi hade en katt. Vi döpte henne efter den vackraste båten i Kykladerna: Skopelitis.

Vår katt lever ett vilt liv. Ute hela tiden, kommer in då det passar och när det passar är det mycket kallt ute, runt nyår alltså. Annars är det jakt som gäller.

Hennes kompis Gudrun, som också är en vildkatt, har vi döpt till Gudrun efter Gudrun Schyman. Hon var en riktig bitch, katten alltså. Hon stod och fräste då man kom på vägen och man undrade ju ofta om man skulle komma hem. En liten svart sate som lät som ett ilsket lejon, men vi lyckades långsamt tämja henne. Grannen kallar henne fortfarande Fräsarn, men han är ju norsk så det är väl därför.

Skopan och Gudrun är våra vaktare. Det är märkligt, folk skaffar dyra vakthundar, en katt reagerar på allt. Om den vill, och det är väl där det avgörs. På viljan. Vill dom inte så vill dom inte.

Nå, Skopan är smal och elegant och Gudrun(förlåt) är knubbig och ser ut som hon ständigt är på smällen men både är ju steriliserade. Hanarna som kommer på gården blir besvikna och slåss med våra små damer, men något göka får dom inte. 

Så är det med våra katter i Monitsia. Skopan och Gudrun. Om du hyr vårt hus i sommar så lär du se dom.

Populära inlägg