Fotoböcker som betytt...






Fotoböcker är grejen. Numera köper jag sällan böcker. Jag är liksom mättad men de här ovan är böcker som betytt mycket för mig. Larry Clark, Strömholm, Bresson, Sergio Larrain, Koudelka. Det finns många fler. bland den svenska har ju givetvis Sune Jonsson Petersen, JH, Tuija betytt mycket. Bland de utländska så måste jag lägga till Eugene Smith, Frank, McCullin och några till.

Det som slår mig är att de böcker som berör mig är de böcker som är berättande och på allvar. Ta bara den här boken Valparaiso, som numera tydligen kostar 20 000 kr på andrahandsmarknaden. Sådan fin liten bok, som berättar så mycket. Bressons bok är ju bara en av alla de mästerliga böcker han gjort. Larry Clark gjorde mig kåt, hans skildringar av sex är ovanligt hämningslös, ibland kan man känna att han går över gränsen och blir utnyttjande, men i lagoma portioner. Koudelka, jag tycker nog Exileboken är den bästa. Tio år i samma rutt. Klart det blir något. Ed van der Elsken, återigen en människa som kan uttrycka det sexuella. Vilka sanslöst bra sexbilder han tagit. Inget jävla bullshit med poserande osv, utan pang , rakt på rödbetan.

Strömholm, den här boken tycker jag står i särklass av ett enda skäl. Alla bilderna, sidorna i boken är som hämtade ifrån en utställningsvägg med 30/40kopior. Så förbannat skönt att känna enkelheten, slippa detta tjafs och slafs som det så ofta är i nyare fotoböcker. Här är det också bara pang på rödbetan och fuck the rest. Visst, han har gjort råare böcker, Poste restante eller Till minne av mig själv, men här vilar lugnet. Tycker mycket om

Om jag får göra en stor retro så är det Strömholms som är förebilden. En bild på varje sida, inget tjafs, en text i början. Pang på rödbetan.

Populära inlägg