Monitsia, Naxos, 2020

Monitsia. Jag älskar vårt hus i Grekland. Det är ju två hus, ett vitt och ett gult. Det ena huset sover vi i och lagar mat i. Det andra är arbetsplats, uthyrning och sovplats då vi blir många. Jag vandrar mellan husen och varje steg är ren lycka.

2020 kommer vi att hyra ut igen, främst i juni, juli och aug,,resten av tiden blir det till kompisar, nära vänner och familjen.

Jag vaknar tidigt men har som regel att börja jobba klockan 0900 , om det inte är jobb så kan jag ge mig ut och cykla, helst lite tidigare för värmen är grym i juni, juli och aug, ja, till och med i september.

Jag tänkte på det här med konsten. Vem är konsten för då en entréavgift är typ 165 kr på Fotografiska och på det kommer kostnad för fika. Nordiska tror jag tar 125 kr , Fotografiska i NY tar 28 dollar, typ 280 kr. Vem fan betalar 280 kr för att se utställningar där det mesta upplevs som ganska ointressant. Jag skulle aldrig betala 280 kr för att se en utställning, inte ens 135 kr. Det är ju självklart att konsten ska ha gratis entré på de statliga museerna. Det är en avvägning mellan folkbildning o inkomster. Givetvis har de privata aktörerna det värre med entréinkomster men det ändrar inte min grundinställning. Gratis entre på museer. När jag ändå är i farten så bör kollektivtrafiken också bli mycket billigare.

Ja, så var det med det. Jag såg någonstans att vi skulle lösa miljöproblemen om vi återgick till 1997 års konsumtion. Jag tänker: Hur har min konsumtion ändrats sedan dess? Den har minskat på alla plan, kör mindre bil, flyger mindre, köper ingenting, har aldrig gjort, äter mindre kött, cyklar lika mycket.  Jag läste om plastpåsar och jag brukar själv säga att plastpåsar kan ju inte vara något större problem, men så många hamnar i havet. Om du skaffar dig en vanlig påse, pappåse är i princip ännu sämre för miljön än en platspåse, så motsvarar det 22000 plastpåsar. Det är vad man räknar med i genomsnitt att folk plockar på sig under en livstid  då man handlar. Det största problemet med påsarna är att de hamnar i havet, det blir mikrobitar som flyter omkring och mycket kommer från sopanläggningarna där de dels flyger iväg och hamnar i havet eller komposteras men glider iväg som mikrobitar.

Jag måste säga att det var mycket intressant läsning och som alltid är allt mycket mer komplicerat än vad man tror. Ta bara vedeldning, som jag gör på vintern, en riktig miljöbov. Hur gör man? Man lever på givetvis och skaffar sig lite kunskaper.

Jag läser om det här med privata sjukförsäkringar och hur de går förbi i vårdkön. Sossarna vill stoppa det hela genom ett lagförslag. Inget av de borgerliga vill det och det är också viktigt att komma ihåg att SD också stöder borgarna. Att SD också är för att folk med sjukvårdsförsäkringar går före i kön. Man snackar en massa jumbo men resultatet är att folk går före.

Å andra sidan, röstar man borgerligt så får man vl ta smällen att allt skiter sig, mer ojämlikhet, privatiseringar. Ser dom inte hur USA ser ut, ett land på gränsen till att vara  ett U-land.


Populära inlägg