Tisdag kväll...



Lars Norén gick bort. En speciell människa och stor konstnär. Jag har läst hans dagböcker. Inte lätt, men det går inte riktigt att läsa dom som litteratur. Man kommer in i ett flöde och efter ett tag inser man att man rullar runt i en arbetsprocess. Det är inte på gott eller ont, det är bara ett flöde som man kan ta till sig eller förkasta, men man kommer inte förbi det när man en gång kommit in i texten. På något vis är det så med all bra konst. Man förstår inte alla gånger, men det sitter kvar. Så var det med Lars Norén. Han påverkade och kommer att fortsätta att påverka.

Jag läser mina egna dagböcker. Det är ganska trivial litteratur, precis som den här bloggen, men det ska man inte skämmas för, livet är en ganska banal historia och jag tror på det sammanlagda. Att man lägger ihop det sammanlagda arbetet och tänkandet.  Det är troligtvis i den klumpen man hittar det som berättar något. 

Det jag kan säga om mina dagböcker som började 1972 och fortfarande fortsätter, är att inte mycket har hänt. Jag roterar runt fyra ämnen, då som nu. Om du har läst Noréns dagböcker är det samma sak. Några ämnen, några insikter som hela tiden ventileras. Du kan gå till Lundell, samma sak. Vi har alla våra ämnen, de ämnen vi bar med oss in in  vårt tjugonde år. Inte mycket har ändrats. Det som kommer till är insikten om döden och insikten om att man vinner terräng i livet genom att vara generös och snäll. 

Min fru säger att jag snackar mycket. Att mina polare inte får en syl i vädret då jag ringer upp dom. Hon har kanske rätt? Troligtvis. Hon sa det idag då jag låg i badkaret. Det kändes inte bra. Det enda försvar jag hade var att det är ju för fan jag som ringer upp folk. Ingen jävel ringer upp mig och babblar.

Det var en dålig ursäkt, men jag är troligtvis en dålig lyssnare. Det sägs att man lär sig mycket genom att lyssna. Tveksamt.  Jag tror mer på att fråga och använda google. Helvete vad man kan lära sig. Jag googlar allt hela dagarna och lär mig massor om musiker osv...Sedan finns en annan kunskap, den om att umgås, det är väl den som är den svåra....

Så är det...i morgon är det onsdag,,det sägs att det ska snöa...


Kommentarer

Populära inlägg