BETRAKTELSER
2006, på hösten. 13 år sedan skrev jag det här och vad har hänt?
Efter att borgarna kom till makten blev det plötsligt grått på morgnarna. Skit samma, hade en trevlig dag igår med mina bilder. Skriver ut kort till tre pågående böcker. Jag fick springa ner till pappershandeln och köpa bläck tre ggr på en dag, totalt för 1400 kr. Epson skrivare är bra, men de drar bläck lika snabbt som en del av mina kamrater dricker öl.

På tal om öl så träffade jag Anna Claren och Pieter på mitt favorithak. Anna visade sin nya bok och troligtvis vinner den fotobokspriset på bokmässan? Ganska säker på att det står mellan den och Jean Hermanssons retrobok. Jag sätter en öl på Anna. Det är mörkt, ljust och vackert på samma gång, utgivet på Journal förlag.
JH Engström ställer ut i Paris och det irriterar mig att journalisterna skriver så lite om svensk fotografi. Jag skriver själv just nu på del 2 av Fotograferna(min förra bok) och det för att fotograferna också behöver få sin historia berättad, precis som författarna i Paris på femtio-talet har berättat sin historia.
Idag ska jag skriva ut 100 bilder till, dvs en femton hundra till i bläckkostnad. Å andra sidan: det hade inte blivit billigare med klassisk kopiering. Lev väl, njut av dimman, ta några schyssta bilder.
En råkall morgon i Baskien. Jag bodde på ett ställe utan värme och på natten värmde jag sängen med varmvattenflaskor. Så är det inte nu. Det regnar men fjärrvärmen fungerar i lyan. Hade tänkt åka till Liljevalchs, men avstod. Förstod inte riktigt vad jag skulle göra där? Gör utskriftsprov istället. Det verkar som världen äntligen börjar förstå miljöproblemen. Samtidigt konsumerar vi mer än någonsin och producerar som galningar i låglönelandet Kina, som är en vandrande miljöbomb. Varför kan inte folk köpa en bra jacka och ha den i fem år? Vad är det som är så kul med att köpa nytt?

Det är mycket snack om stormen. Jag har vinterdäcken i baksätet. Där gör dom nog stor nytta. Anders Petersen är nominerad till stort pris. Det är bra, det är han värd. Jag åkte till Ikea, gör inte om det. Det räckte med att se lavaströmmen av vagnar och kutiga ryggar som rörde sig genom lokalerna för att jag skulle ge upp. Allt har sin tid, även kärleken. Tänk på det, om ni nu tänker på sånt? Det lär vara förbjudet enligt nya regimen?
Ytterligare en dag som passerat. Lämnat bilder hos förläggaren, ska försöka göra stora, feta boken. Det är som vanligt. Först måste man göra en provlayout innan man fattar hur boken egentligen ser ut. Det är som att läsa en text på datorskärm. Det fungerar, men är något helt annat på papper.

Jämför kameror på Cyberphoto. Det måste vara Sveriges bästa sajt för kameraköpare. Där kan man jämföra olika kameror själv. Det är guld, men annars är det som med skidor. Det är bäst att provköra innan man köper. En gång provkörde en kvinna mina raceskidor. Hon ville köpa dom. Det slutade med att hon hamnade i skogen, sedan på sjukhuset med knäckt handled. Märkligt nog köpte hon skidorna, men jag gav henne rabatt på grund av den brutna handen.
Ny kulturminister. Jag känner mig fortfarande oroad. Hon envisas med att fullfölja det som den förra började. Det som oroar mest är föraktet mot dem som håller på med kultur. De fattiga satar som envisas med att göra film, skriva böcker, dansa, sjunga och fotografera, får skopan full. Vi framställs som parasiter som lever på bidrag. Det är en farlig utveckling om alla ska bli en slags reklamkonsulter för att göra konst. Det är ändå inget mot den här beskrivningen av världens överkonsumtion.
Om femtio år behöver vi två jordklot om vi ska fortsätta så här. I USA gör man av med dubbelt så mycket resurser per skalle än i Europa och sju ggr mer än i Afrika. Vad fan är det för fel på oss? Fattar vi ingenting? Jag har vänner som tjänar sextio lakan i månaden och ändå måste ta ett lån för att köpa en bil på femtio. Det är sjukt och inget annat. Väx upp, tänk efter, skaffa en cykel, inse att den enda konsumtion man behöver är ett glas vin, en enkel kopp kaffe, lite snack och lite kärlek då och då.

Jag säger bara. Allt detta skrev jag 2006 en morgon och vad fan har hänt? Ingenting, absolut ingenting

Populära inlägg