lördag 17 maj 2014

Om förr och nu

Polarn Affe. från knivsöders bakgårdar gillar Wien och kulturen som var där en gång. Jag kom att tänka på det, hur det ser ut idag. För en ung fotograf som vill ha ett bra umgänge, vill snacka lite fotografi och livsgåtor finns en del fina möjligheter. Jag har ju varit med på Fotograficentrumtiden , på Röda rummettiden, på Prinsen, Pelikan, Kvarnen, alla dessa hak man satt på och snacka om livet och lite om fotografi.

Men, om man nu ska snacka fotografi eller i alla fall få se en livs levande fotograf av klass kan man ju vara på Il Cafe på Södermannagatan vid halv nio på morgnarna. Man kan också sitta på Pom o Flora på Bondegatan eftersom han har livslångt gratisfika där. På det stället brukar en del välrenommerade fotografer sitta och häcka, typ Smoliansky, Charlie Drevstam, Karin Alfredsson och några till. På Il Cafe finns de flesta, till och med den världsberömde Epstein sitter där med sin ruggiga Canonkamera eller för att inte snacka om Grymma Sanna Sjöswärd eller den alltid like eleganten Patrick Miller, osv osv, bara nobless helt enkelt.

Sedan vid halv ett träffas de seriösa lodisarna på Cafe Twang, kat bangata. Där kan man se Mr Engel tillsammans med den begåvade filmaren Anders Fellini Frickmeijer. Till saken hör att till Twang kommer bara de mest oseriösa lodisarna och där går diskussionerna alltid höga.

Jag kan ju nämna andra enkla ställen där man kan fika se bra bilder och träffa en och annan levande fotograf. Fotografiska är ju ett sänt ställe, eller Kontrast där Chefen Mia ofta vill bjuda på fika om hon ser att du har rätta plånboken. Du kan ju klämma i dig på Axel, ett litet Galleri på Södermannagatan, inte långt från de eviga fotograflodisarna på Il Cafe,,,ja, sedan finns det riktigt seriösa fotografställen, men eftersom jag aldrig bevistar seriösa hak så vet jag inte var de ligger.

Jag tycker nog att det sällan varit så roligt att hänga på fik som idag, men det är viktigt att de är rejält oseriösa och helst ska de ha billiga bullar annars måste man sno dom.