Morgonsolen är som en tidig vårsol i Grekland. De tidiga morgnarna på Naxos, Kastro, barnen som fortfarande sover då jag stiger upp, vandrar de 144 stegen ner till bagaren, kalimera, ett varmt, nytt bröd, en femma, kanske en tia i värsta fall. Sedan den 144 stegen uppåt, mot himlen, mot den allt blåare skyn som öppnar sig för varje steg jag tar. När jag når toppen, står på vår veranda ser jag Paros, Mykonos, bort mot Santorini, vinden är still, blixtstill. Det rasslar i kättingarna då Blue Paros drar in ankaret. Ljudet kommer upp til mig med några sekunders tvekan.

Jag kom att tänka på Naxos. Här några texter och bilder.























BARFOTA

Turisterna tar sista charterflyget. Mitt i oktober. I Norden väntar en glödande natur . En vacker isolering och strumpor på fötterna. Jag tittar på mina nakna, bruna fötter . Min dröm, har alltid varit, att vara en man i sandaler. En slags munk som skriver, fotograferar och simmar.

De nästan nakna fötterna skänker en slags frid . Ett avståndstagande från stress och märkvärdighet . Hade inte Jesus sandaler? Eller var han barfota?




Farväl

Min dotter reser med färjan. En tår faller på kinden. Varför  så ledsamt ? Varför är avsked så jobbiga ? Hon vinkar. Jag ser hennes vackra leende långt efter båten försvunnit . Nu är jag ensam igen, saknar min son som är hemma i Sverige. Om några dagar kommer en vän på besök. Fram till dess får jag leva med min ensamhet.

Jag får sällskap med de andra turisterna in till stan .Vi går längs Piren. Studerar ansikten. I medelåldern får man ett annat skönhetsideal. Numera kollar jag ögonen.

Vi passerar rumsuthyrarna som står på rad med sina skyltar. Katarina vinkar. Hon är ledsen, hennes föräldrar dog häromdagen på motorvägen mellan Pireus och Aten. Ett fyllo körde in i föräldrarnas bil i hundrasextio. Det blev inte mycket kvar. The car was a sandwich som  Katarina uttryckte det . 

Vad är ett litet farväl i jämförelse med det?




Min dotter ligger i sängen och visslar.

Jag ligger på min säng,
ser ljuset komma in genom luckan i dörren,
vinden viner, väldigt mycket.

Bruna fötter, damm på golvet.

Har inte sett min fru på en månad
vill knulla,
som vanligt, alltså.








Kommentarer

Populära inlägg