tisdag 7 juli 2015

Att gå i backen

Gårdagens tour var något av de värsta jag sett. Tjugo man omkull i femtiofem blås. En bröt nacken, flera skulderblad och nyckelben, handleder och Gud vet allt. Fruktansvärd smäll och mitt i allt står det en telefonstolpe som någon smällde in i.

Livsfarlig sport. Ny etapp idag, kullersten. Tur man inte blev proffs. Då hade man säkert haft ont i kroppen. Såg Eddy Merckx stå vid starten. Han såg inte heller helt pigg ut, detta fysiska monster. Tiden tar sin tand, eller vad det heter?

Grekland är på väg ut ur helvetet. Alla tecken tyder på det, en slags politisk rörelse som handlar om solidaritet växer. Det är lugnt, det ordnar sig för grekerna, men EU ligger väl lite risigare till.

Den stora grejen med den här konflikten är ju föraktet från norr mot söder. Att vi i norr tycker vi är så fantastiska och de i söder är lata, ofokuserade osv,,,, det har ju hängt med så länge jag levt och visst finns det en viss sanning i det hela, men man ska också komma ihåg att södern har saker som vi inte har, och som vi är väldigt avundsjuka på. Det är ju i alla fall bra att myten om pensionerna och skatten är på väg att rensas bort. Grekland var ett fattigt land och kommer nog alltid att vara, men lika förbannat ett underbart land.

Jag är mer orolig för vårt eget land, med en landsbygd som dör, med städer som klasskiktas blixtsnabbt, med en skola i fritt fall och med en väldigt haltande åldringsvård, samt en belåning som verkar vara unik i världen.

Och ändå, kanske världens mest utvecklade land, ännu. Den stora grejen med Sverige är ju förhållandet mellan kvinnor och män, helt unikt och det är något vi måste vårda och värdera på rätt sätt. Ta bara pappamånaderna, rätten att vara hemma med barn osv, helt unikt. En fantastisk gåva.

Nog om det. Idag, ny etapp på Touren, man fasar ju för vad som ska hända. Nibali måste göra ett ryck och nu kan han knäcka Froome som är skitdålig på cykeln så fort det blir uselt väglag. Vi får se, vi får se.