Nina o Gisa

En sommardag 1977 satt jag på ett plan från Spanien. Jag hade varit där någon månad, mest i Baskien, men nu satt jag på flygbussen in till stan, fick tag på en Aftonbladet och läste. Såg att ett gäng hade ockuperat  hus på Krukmakargatan. Jag hade en svag aning om vilka de var. Jag åkte hem till mitt kollektiv på Skeppargatan, ett slags musiker och journalistkollektiv, slängde in väskan och drog direkt till Söder, Krukmakargatan, Kvarteret Mullvaden De fyra husen som vi kom att ockupera ett år. Vi ockuperade för att skapa politiskt tryck. Jag hade själv en lya på Rosenlundsgatan som jag hyrde ut till en tjej från Luleå som jag en gång träffade på bryggan nedanför Luleå Stadspub.

Det var så på den tiden. En lägenhet var inget problem och hyrde man ut tog man inget över hyran, inte fem spänn. Det säger väl något om vår tids mögliga bostadspolitik?

Vi ockuperade och jag var omgiven av en mängd sköna damer, med namn som Nina, Marika, Vivi, Karin, rejäla kvinnor med en jävla humor och verklig framåtanda. Nina, på bilden, var från Hälsingland, hade en fin syrra som hette Gisa. Nina, dock, jag minns fortfarande den första bilden av henne. Som ett yrväder, med näbbskor.  Nina, var som en representant för alla dessa enormt aktiva och inkännande och tuffa brudar som då fanns.

Jag hade upplevt samma känsla 1974 i Christiania. Det finns alltid sköna snubbar, både i Christiania och på Mullvaden fanns det massor, men i sådana här sammanhang verkar det som kvinnorna stiger fram. Jag minns fortfarande Christiania, kvinnorna där var av en sort jag aldrig sett förr, modet, humor, glädjen, orädslan. Orädslan, detta konstiga ord som jag nu tillverkar, är det som utmärker kvinnorna i dessa sammanhang. På Mullvaden blev jag ihop med en kvinna för att jag tyckte hon var så helvetiskt smart, assnygg, givetvis som alla kvinnor som unnat sig att plåga sina liv med mig, men också assmart. Jag satt och lyssnade på henne under en presskonferens och jag blev som en groupie, så smart var hon.

Ja, Ni fattar. Orädslan, smartnessen, humorn, några beståndsdelar i det som kallas skönhet.

Rock on...


 

Kommentarer

Populära inlägg