Den heliga måltiden


 Den heliga måltiden. Italienarna i filmen 1900 äter några vackra måltider efter de skördat, sedan kommer nazisten och slår en katt i väggen. Jag ligger på en säng med vitt överkast. Jag hade tänkt överraska min älskling med det vita, men hon stannade i Sverige. Brasan brinner, solen ligger på ute och jag eldar i kaminen. På magen har jag en blandning av linser, spagetti och en massa grönsaker jag kokat ihop.

Jag känner mig som en tandlös gubbe från 1:a världskriget som tuggar utan tänder på en köttbit. Tandläkaren tog hand om mig idag, men det betyder inte att jag är i form, snarare jävligt sliten, men för att leva måste man äta. 

Jag äter liggande på det vita med en tallrik på magen, brasan sprakar och solen finns där ute. I Skogsnäs, på bilden, åt vi älgkött och potatis och grönsaker från Sarahs land. Det var minus 20 utanför dörren och maten smakade så där som mat smakar då det handlar om liv och död. 

Mat, kärlek, liv.

Varje dag har sin plåga, men varje dag har sin andra sida på myntet. Vid 73 års ålder kan jag meddela några ömsinta råd. Den första och värsta myten är att det blir enklare då man blir äldre, eller jag ser fram emot pensionen. Glöm det tramset. Min vän kirurgen sa en gång: Att bli gammal är ett helvete. 

Han visste vad han sa, Doktorn.

Jag lyfter försiktigt tallriken från det vita överkastet. En dag kommer min älskling farande och då ska det fortfarande vara vitt och oskuldsfullt. Eller för att säga som Tina Turner: Sometimes we make it nice and easy, och sedan kommer det,..... sometimes we make it wild and carazy,,,,

rock on




Kommentarer

Populära inlägg