Chernobyl, Gerillabild, slavar hos IS

Såg filmen om Chernobyl igår, ett avsnitt. Det räckte, nåt av det hemskaste jag sett. Jo, det hemskaste, skippar de andra avsnitten. Pallar helt enkelt inte. En gång i tiden såg jag en bit av en dokumentär om soldater och brandmän som gick ut på taken och skottade bort livsfarligt material. 20 sekunder åt gången och hur många dog. Massor, massor.

Det finns dom som förordar kärnkraft men i mina ögon är hela den här diskussionen om miljön meningslös om man inte kastar bort kapitalismen. Snackade med en polare igår som skrivit en artikel om miljöns utveckling.Jag minns inte vad han sa, men det var något om att Sveriges del av utsläppen var en promille eller så, men att det i övrigt ökade enormt mycket. Vi snackar om elbilar, osv, vi snackar om tekniken. Herre Gud, det är ju bara en tusendel av lösningen. Det viktigaste är ju att få ett nytt ekonomiskt system som INTE kräver ständig vinst, ständig ökning, ständig....så länge jag har levt har alla lösningar varit ökad konsumtion, sätta folk i arbete, handla mer,,,där har vi miljöfrågan.

Nå, till något positivt. Gerillabild. Gjorde en schysst utställning utanför stan. Känns verkligen piggt och man kickar igång på något vis. Det är en del av det gäng som jag hade på workshop i Naxos för en månad sedan som roddat det hela och där ser man hur mycket ett litet sammansvetsat gäng kan göra tillsammans.

Jag minns när vi gjorde vår gerillabild i Lund 1973, satte upp en stor banderoll på huset vi skildrat och se stora tidningarna kom och plåtade oss. När vi sedan såg bilden av oss stående framför huset kunde man med all tydlighet se att vi stavat banderollen helt fel.

Läste DN om slavarna i IS, dessa arma kvinnor, en fantastisk svensk kvinnlig läkare som gör ett superjobb för att befria dessa kvinnor och barn. En hjälte, en människa som får en att känna stor beundran, men hur svårt är det också inte. Dessa kvinnor som befrias är i sin tur, i sin grupp, offer för en massa  hedersförtryck och vansinnigheter. Man tror inte det är sant, komplexiteten är enorm. Läs DN själva.

Populära inlägg