Miljö och apelsiner

Thomas Tidholm har gjort många bra böcker, ensam och tillsammans med sin fru Anna Clara,,nå, i alla fall. Är i Sundsvall, Alnö, vet inte vad jag ska säga. Vad lever folk för på sådana här ställen? Int ett fik, inte en krog, inte något liksom. Nej, folk sitter hemma och kollar på tvn.

Jag säger inte mer, ligger inne och funderar på miljön, tänker på ett personligt manifest.

Vad påverkar miljön mest? Jordbruket och transporterna. Köttproduktionen, jordbruk, sliter enormt och transporterna är en stor faktor.

Flyg är ju en mindre del, men det som kanske är enklast att påverka, dvs man flyger mindre. Flyget har ju extrema konkurrensfördelar som håller ner priserna. Enda lösningen är massor med snabbtåg och nattåg. Dessa nattåg måste återinföras. Jag gillar verkligen inte att åka tåg, men nattåg är fantastiskt. Mer nattåg, dyrare flyg och mycket mer snabbtåg.

Mindre köttproduktion, mindre konsumtion, mindre bilkörning. Hur svårt ska det vara, men jag tror 40 procent av miljöförstöringen kommer från oljeutvinning, kol osv och lika mycket från transporter.

Så, vad kan jag göra? Äta mindre kött, handla mindre prylar och köra bil mindre, men just bil och transport är ett problem. Folk på landet kommer ingenstans utan bil eftersom det inte finns några alternativ. Jag är hos min brorsa på Alnön, han har fem kilometer till affären och jag fattar inte varför han inte cyklar dit och handlar, eller skaffar en elcykel. Det ligger inte för folk, medans jag tycker det vore en självklarhet. En enkel cykeltur på 15 min i ett fint landskap utan backar. Kan man ha det bättre.

Nåja, saker och ting ändras,,,

Populära inlägg