2020










2020

Den första dagen på året vaknade vi ganska sent. Vi hade lyssnat på lite smällerier, ätit våra ostron och sedan kollat på en fantastisk Spike Lee film. Om kukluxklan, filmen var okej, men på slutet, då Spike Lee slog in händelsen från Charlottesville o idiotiens Trumps tal, ja, det var då det skruva till sig ordentligt.

Det var samma gråa dag, som alltid denna vinter, då 2019 blev 2020. Det var samma hopplösa känsla politiskt som då året slutade, SD, rasism, hopplösa politiker, miljön. Min fru ville gå ut i skogen. Jag nobbade som alltid dessa promenader.

Jag gick till Fiket, för att hänga en stund. Vi satt där, överlevarna, för det är väl vad vi kan kallas? Överlevarna.

När vi kom hit, till denna stadsdel, jag 1969, bott här i femtio år och mer, så kom vi för det var hit man flyttade in om man ville göra något konstnärligt. Billigt, enkelt att hitta en lya, en massa vänner på en gång, några krogar och snabbt att hitta en arbetslokal.

Allt detta jag skissar ovan var det nödvändiga. Resten skötte man själv. Det var på den tiden man kunde byta en trea mot en etta, eller en etta mot en trea, man bara bytte kontrakt och det handlade om behoven. Det fanns och det gick. Idag bor vi i en trea som är värd 6,5 mille och från början var det en bostad som gavs som stöd till en ensamstående mamma med två barn av bostadsförmedlingen. Det fanns en tid då man nobbade en dusch på toaletten för den var för dyr, 75 kr i månaden. Det fanns en tid då livet var viktigare än att bli blöt i håret på morgnarna.

Tiderna ändras. Vi dricker vårt kaffe, det är grått utanför. Vi har inte så många idéer och hur skulle vi kunna ha det? Vad förväntas vi göra mer än att låta tiden passera? Vi tillhör inte riktigt tiden. När jag går hem från fiket ser jag hur det sitter unga människor i trettiofemårsåldern överallt med uppslagna Macbooksdatorer. Det nya frälset. Överallt samma syn i mina kvarter och det är en syn som är helt deprimerande. Alla ser likadana ut och är tankarna och ideérna också likadana?

Och vem flyttar hit för att här finns gemenskapen, det billiga boendet och möjligheterna?

Populära inlägg