Två bilder av samma sak


Hur man skapar ett djup i bilden. Jag får ständigt påminna mina workshopdeltagare om vikten av djup i bilden. Att man kollar lika mycket på bakgrunden som förgrunden. Det hänger liksom ihop alltihopa. Egentligen, då det kommer till det tekniska och fotografi så är det bara några saker som är viktiga.

Sluta tjafsa, dvs ett objektiv och en kamera. Räcker till 97 procent av alla bilder. Kolla förgrund och bakgrund, samtidigt. Var nyfiken och orädd.

Vad det gäller objektiv så kan man väl säga så här: Vill du vara nära människorna, ta en 28 mm eller 35 mm, vill ha lite mer distans, 50 mm, så är du blyg och betraktande, 50 mm och intensiv och närvarande, 28/35 mm,  resten av objektiven är överkurs.

Den undre bilden är min fru på vår gård på Naxos. Den övre är min dotter Maia, då jag eller vi, gjorde boken " Maja reser till Grekland". Hon var sex år, smal och pigg och väldigt fin att resa med, gnällde aldrig, men här sa hon plötsligt: Pappa, det liksom gungar överallt och då fattade jag att vi måste in i skuggan. Lägg märke till den sköna moppen, en trepetare där växellådan liksom gick runt då man trampa in växlarna, men moppen gick fort som fan till mina ungars förtjusning. De älskade att åka fort, ville alltid ha omkörningar.

Populära inlägg