Mentorskap

Jag är ju mentor på en folkhögskola i Mellansverige. I början var det lite segt med eleverna men nu då det börjar närma sig deadline är det mycket intressant att se vad dom gör och hur det blir och det är samma sanning som alltid upprepar sig och det är kanske också den enda sanningen som man kan upprepa: Vad du än gör så måste du jobba för det och jobbar du för det så blir det något... och just det bevisar nu dessa elever. De bevisar att det arbete man lägger ner blir det resultat man får.

Det är en enkel sanning som alla känner till som jobbar hårt. Att det finns ett förhållande mellan arbete och resultat. Jag tycker om det jag ser från dessa elever.

En annan sak som är intressant är att man prövar på nya saker. Det har vi alla gjort,  men det intressantaste är att vi alla oftast kommer tillbaka till ursprunget, där vi började. Jag höll på med allt, testade kameror, filmer, format, blixt, framkallare, till slut inser man ju att ska det bli något får man välja och sedan fördjupa sig där, ta reda på vad man kan få ut av sin fördjupning, typ göra porträtt, det är inte bara den tekniska sidan, det är förhållningssättet, attacken, publiceringen, kopieringen, det djupa tänket, historien, allt finns där. Allt handlar om att välja och sedan gå på djupet. Att skumma på ytan blir bara att skumma på ytan.

Vissa diskuterar teknik, gör det. Andra tar bilder, gör det. Personligen skiter jag i vilket. Jag är alldeles för gammal för att bry mig, varit med för länge. Mitt mål har två delar: Att vara så jävla bra jag kan själv och lyfta så mycket bra jag kan som jag ser från andra. Två bitar, resten skiter jag.

Trevlig helg, förresten.

Populära inlägg