tisdag 26 januari 2016

Man kan känna förtvivlan..


Att öppna tidningen på morgonen,,,ja, vi kör fortfarande med tidningen i vårt hushåll, att öppna tidningen på morgonen kan faktiskt knäcka en mentalt.

Var är världen på väg?

Polen, SD, Sossarna, politiken... man inser inte riktigt hur nermald man blir av detta elände som presenteras. Läste Maja Hagerman, en smart kvinna, hon skrev om SD, diktaturen i partiet, hur det myglas och fuskas och hur man styr paritet. Är folk medvetna om det, alla som röstar och tror på det partiet?

Vad tror de att vi ska få för samhälle med SD? Är alla dessa 20 procent som röstar på SD homofober, rasister, invandrarhatare osv? Är de för en slags diktatur?  Kan de se vidden av det hela?

Jag måste säga något om sossarna också. Det går dåligt för dom och det är ganska enkelt att förstå. Hela partiet måste renoveras, vilket i princip är omöjligt och partiet går nog snart samma väg som sossarna i Spanien och Grekland. De tynar bort och en ny vänster kommer att växa fram, en vänster som kommer nerifrån, demokratisk och ung. Med friska ideal.

Man måste söka ljuset. Den stora glädjen den senaste veckan var ju då jag läste om knegarna som sågade ut målningarna i Slussen på eget bevåg. Då kände jag en varm glädje i bröstet. Den andra vågen av värme jag kände var då jag läste om hur man i Norge och nu snart i Sverige, startar kurser som handlar om integration, hur man förenar kulturer och modern kvinnosyn, hur man försöker ena våra olika kultur, finna en gemensam nämnare.

Det var vackert och gjorde mig varm.  Man måste hålla sig varm, man måste verkligen hålla sig varm och hålla sig till det vackra i den här tiden. Människor är vackra. Titta på de andra människorna, se hur vackra de är. Det är allt. Det är där vi måste börja. Se och känna kärleken. Se möjligheterna, se värmen, se blicken hos den andre.

Bilden. En tidig morgon i Nicaragua. Bakfull, snorhett, följer med en sjuksköterska i en förort till Managua. 21 mm, Leican, systrarna som lyfter barnet. Många händer, barnet i centrum. Så som det ska vara. Kärleken, omsorgen, framtiden.