Om ett gammalt kylskåp.


 

Jag öppnade kylskåpet för att göra en macka. Min fru köper någon jävla vegetarisk gegga som ska motsvara Bregott, typ. Enda problemet är att den där geggan inte funkar på en macka. Den smälter direkt och glider av mackan och givetvis ner i sängen och det leder till det obligatoriska skället från min fru. Hon äter frukost vid ett bord. Det skulle jag aldrig göra. Så jävla hopplöst. Jag gör allt i sängen och då menar jag allt, frukosten, knullandet, det kan också ske på ett bord, arbetet, osv,,,o min dag börjar med frukost i sängen, sedan arbete i sängen och klockan halv nio är arbetsdagen över. Då går jag en promenad och lyssnar på Jimmi Smith i lurarna, vilken hammondorgel, sedan då jag kommer hem äter jag en frukost till, i den andra sängen, den i mitt arbetsrum.

Det här blev en lång utläggning, men jag öppnade kylskåpet och då kom jag och tänka på alla kylskåp jag har haft. Det första var inget kylskåp, på vintern hängde vi maten utanför fönstret och vi hade ett skafferi som skulle kyla, det var en ventil som gick genom väggen och ut på gården.
Det funka, det var det första kylskåpet som inte var något kylskåp. På Skeppsholmen, på fiket, kom det gubbar i svarta läderskynken och bar in stora fyrkantiga isbitar till ett isskåp. Dom såg riktigt farliga ut där de kom med sina svarta förkläden och iskrokar.

Nå, men sedan flyttade vi till modernt, trerummare, där vardagsrummet var stängt alla dagar i veckan utom till helgen då det var finkaffe. Då hade vi ett kylskåp och det som ALDRIG fick hända var att man hade dörren öppen till kylskåpet mer än tio sekunder. Hade man det längre sa farsan och morsan till. Det var dyrt med el, det fick man fan höra.
- Stäng dörren snabbt, det drar ur el,,,det var mantrat som formade en hel generation.

Jag brukar tänka. Om man skulle låta folk betala för elen och vatten, hur länge skulle de duscha. Jag har ju sett på Naxos hur svenska människor duschar, hur skulle de ta det om de insåg att det kostade femtio kronor varje gång de står längre än tio minuter i en dusch,,,,

Ja, sådana där tankar kan man få... 

Kommentarer

Populära inlägg