Turismen..


 Turism? Jag läste om flygplanen och fusket med biobränslet. Att lösningen på flygen är att priserna måste gå upp ordentligt, mycket ordentligt.

Man räknar med att flygandet kommer att fördubblas och det finns inget miljövänligt bränsle.

Vad kommer att hända om priserna för flyg stiger till det dubbla? Vem kommer att komma till en ö som Naxos. Idag bor det 20 000 pers på ön, i augusti kom det 150 000 pers, kanske 400 000 på en säsong. Vad sker om man dubblerar flygpriserna?

Tåget? Det finns ingen som åker tåg på semestern till Naxos om det kostar som det gör nu och tar den tid det tar? Det är en återvändsgränd fram till vi får tåg som blåser genom Europa på en natt och en förmiddag och till ett pris som är överkomligt.

Hur hanterar en ö som Naxos en halvering av turismen, tillbaka till 2010 siffror? Och vilka kommer då till ön? Jo, dom rika. 

Jag har sagt det förr, massturism är ganska demokratiskt men höjda priser kommer bara att gynna dom som redan skitar ner mest: De med pengarna på fickan.

Vad det gäller den halverade turismen så är jag för den. Kolla Florens, Venedig, Santorini, Mykonos,,,,, mfl, alla dessa ställen som är krossade av massturismen. De är vidriga ställen, så vad är alternativet? Kanske som förr, fyra stycken sätter sig i en bil och kör till Naxos från Stockholm, kan bli hyfsat billigt om man kör en elbil, men det gäller ju att ha råd att köpa bilen först.

Ja, många spännande tankar om framtiden för turismen. En sak är dock klar, massturismen måste försvinna. Det går inte att försvara den ur en enda aspekt. Samtidigt, vad är alternativet till massturismen?

Att förbjuda airbnb är ett måste. När inte lokalbefolkningen kan hitta bostäder till de nya generationerna så har något gått fel. Man kan inte ha samhällen där lärare, sköterskor, anställda inte hittar bostäder för de hyrs ut till turister av folk som kör airbnb som brödföda, som ett jobb. I början var airbnb  en bra tanke. Man hyr ut sin lägenhet billigt till någon då man inte behöver den. Idag är det ren buissness.

Framtiden är här.



Kommentarer

Populära inlägg