Om det förlorade paradiset...

 



En flämtande schäfer bakpå en dammig truck. Vi kör genom byarna, det är smältdegshett. Schäfern vandrar omkring på flaket, kollar in oss lite. Det är vackert. Det är det Grekland jag älskar. Vi kommer just från havet. Vårt nakenbadsställe har ockuperats av textilare,  folk med badkläder. Det är en del av det förlorade paradiset. Mykonos och Santorini är två öar, totalt förstörda. Någon jävla cirkus, Antiparos och Paros går snabbt i samma riktning. När polerna är större än husen, då vet man att det är kört.

Santorini och Mykonos är totalt körda. Det är ungefär som ungdomarna i Sverige som hellre röstar till höger än vänster. Hur är det ens möjligt? Man måste ju vara totalt blåst om man gör det i sin ungdom.Jag fattar att det inte är lätt om man aldrig sett något alternativ annat än den här soppan som politiken är idag och har varit de senaste tio år, men vara tjugo och rösta på KD eller Moderaterna,,,då ger man nästan upp.

Vi ligger bakom trucken tills den svänger av och jag tänker på en beskrivning som Danny Lyon gjorde av sitt New Mexico. Han beskrev hur han knappt kom fram till sina fiskeställen eftersom allt var bebyggt och bilar och nedskitning över allt. Samma på vår ö. Det byggs och varenda hus ser ut om en fyrkantig glassbakelse. Vulgärt och skitfult. Men, det byggs och stängslas av. Om man ska snacka om en politisk kamp i Kykladerna så handlar det om hur mycket ska öarna exploateras för att vissa ska tjäna pengar. Det är den klassiska kampen och inte blir det bättre av att resa allinclusive, typ Apollo, Ving osv,,,eftersom de pengarna inte alls kommer lokalbefolkningen till nytta på samma sätt som om man reste och skötte sin frukost och middag på egen hand.

Och ändå är det ett Paradis, men det är ett paradis som ständigt naggas i kanten. Det är precis som de läckra områdena i stora städer, de gentrifieras, de som var vad man älskade försvinner för de som flyttar in fattar inte ett skit, de fattar inte att känslan handlar om vad man gör och är utan tror allt är en handelsbod, där allting som är läckert, är till salu.

Time will tell, men som jag sa förut, med ungdomarna, har man inga referenser så kan man inte göra några vettiga val. Det kanske handlar om historielöshet?

Kommentarer

Populära inlägg