Vilket år, eller vilka år?

Jag ska snart äta en lussebulle och snart plocka ner utställningen. Jag känner mig lite slagen ner i skorna. När började det här egentligen? Ett år sedan, eller var det två år sedan? 

Utanför fönstret är det grått, det är ingen skillnad mot ön idag, det regnar där med. Torskryggen på Axela var inget vidare och som Ni hör går det långsamt utför.

Det är därför? När började det?

Jag minns våren och vintern första året på ön. Varenda dag superstrikta restriktioner, folk vaccinerade sig inte och vi hade mask överallt, även de som vallade getterna i bergen hade absurt nog mask. Vi fick fylla i papper varenda gång man rörde sig, man fick inte fika inne, alla satt ute på en bänk vid havet och låtsades som man just kommit på att man måste knyta skorna.

Sedan ringde Per Erik, vi tog första sprutan i Älvsjö. DÅ kände jag en slags frihet för första gången. Jag hade ändå två polare som dött och en del som mått superdåligt. Första sprutan, den skulle ge bra skydd och jag trodde att det skulle räcka,,,så gick tiden, Delta, vad fan detta Delta och det var i igång igen. Distans, distans, skydd, rädsla ofrihet, och den andra sprutan på Sabbatsberg,,,,

Men nu, riktigt lycka, känsla av frihet,,,givetvis hade restriktionerna på ön börjar skruvas åt igen, alldeles för många vaxade sig inte. Friheten började kännas begränsad igen, det ströps på. Nu drogs en skarp linje mellan vaxat och ovaxat. De vaxade var välkomna överallt, de ovaxade ingenstans, men eftersom majoriteten var ovaxade tyckte kafe och krogägarna att det var ingen idé att ha öppet eftersom de inte fick några gäster.

Satan, det hårdnade ännu mer, gränsen mellan vaxat och ovaxat blev ett ställningskrig. Man orkade inte med varandra och som i alla lägen är det lättare att gnälla och göra ingenting, dvs inte vaxa, så problemet kvarstod och frihet beskars för alla och olusten ökade.

Så kom Omikron, som en grekisk bokstav. Nu blev det plötsligt slut på allt.

Den tredje sprutan skulle tas, alla över 60 som inte tog den skulle räknas som ovaccinerade och de ovaccinerade får inte göra någonting och de som inte vaxade sig och var över sextio fick böter på tusen spänn i månaden. 

Och vad var Omikron? Vad står de för?

Nu är det vinter. Vi väntar på vad Omikron betyder? Vi vet en del, men inte det viktigaste? När tar det slut.

 

Kommentarer

Populära inlägg