Fran Lebowitz



 – Jag tror att det viktigaste med New York alltid har varit invandringen. Det kommer ständigt hit nya invandrare. Ju fler olika sorters människor du har i en stad, desto mer intressant blir det. New York vore ingenting utan invandringen.

Fran Leibowitz, ur DN idag. 

En kvinna i min smak. Sur, vrång, vältalig, smart och förbannat rolig. Dessutom har hon förenklat sin livstil eftersom hon bär samma  kläder, samma typ av kläder, i och för sig svindyra, men samma eller kanske man säger likadana?

Tanken kom upp då jag återigen gick ut för att fika. På ett av mina favofik, Skrapan, ett av de få ställena på Söder där man kan träffa sk vanligt folk, har nu totalt klappat ihop och på bottenvåningen där det fanns ett fik med internationell stämning, allt från libanser, över greker,  snickare och studenter och en och annan prostituerad, så är det nu ett skitpräktigt matställe för medelklassen och snacka om att det stinker ovänlighet.

Förbannad blir man.

Gick vidare, uppåt Nytorget, men alla ställen är likadana.  Det känns  som om alla människor där är körda i samma äggkläckningsmaskin. De ser likadana ut, snackar på samma sätt och luktar ta mig fan på samma sätt.

Mitt eget favofik lyckades återigen inte leverera en semla i tid och det var nog dödsstöten för det fiket och mina besök. Synd på så fina ärtor.

Putin, Ryssland, vilken extrem sorg detta är. Han invaderar och våldtar och förstör ett fritt land. Jag fattar mig inte riktigt på fredsrörelsen. Jag är för freden så klart, men en fredsrörelse är ju en rörelse som arbetar långsiktigt för att bygga upp en medvetenhet mot krig och skapa alternativ. Nu finns ju inga alternativ. Det Putin gör nu är ju att han troligtvis tänker sätta upp sina kanoner runt Kiev, köra Stalinorgel och bara blåsa på tills stan är grus. Enda svaret på det är ju vapen och förhandling, men först måste man ju försvara sig, se till att man överlever, sedan får man hoppas på förhandlingar.

Ja, ett sådant förbannat elände. 

Jag fick plötsligt lust att fotografera. Jag vet inte varför eller vad, men en sak är klar. Inte här, inte i Stockholm, någonstans där det är blandad publik och där det är spännande att vara.


Kommentarer

Populära inlägg