Om ensamhet finnes...

Jag fick en fråga om det inte var ensamt i Monitsia? Det var en fråga som ställdes av en kvinna. Jag kan säga så här: Ensamhet är olika saker för de flesta kvinnor och män. Ensamhet är för många kvinnor rädsla. Att bo ensam i ett hus innebär risk, för överfall, för våldtäkt, för allt. En man känner sällan så. Jag låser aldrig dörrarna, jag har ingen vakthund. Kvinnor vill oftast låsa allt, även om jag är med.

Det är den ena sidan av det hela. Känslan av utsatthet. Jag känner aldrig det på Monitsia. Ensamhet handlar om att relatera, kunna relatera. Jag kan känna ensamhet, men det är mer saknad, efter en kropp, ett samtal i natten, sex, det mesta handlar om fysik och då att få vara nära, lukta, känna en annan kropp emot min, de små samtalen.

Var man är har ganska liten betydelse. Oftast har jag känt mig mer ensam i stora städer eller på den svenska landsbygden. Stora städer handlar hela tiden om att allt umgänge handlar om konsumtion. Du ska ut och ta ett glas eller dricka kaffe. Mitt fikakonto ligger lätt uppåt 2000 kr i månaden i Stockholm. Dvs två ggr om dagen på kaffe, 7 dagar i veckan, varje dag, plus lite extra ibland. Skulle jag bo på heltid i Sthlm och vara ensam så skulle mitt fika och ölkonto hamn på ca  4500 kr i månaden.

Var är det för jävla vits att leva om man inte går ut och umgås med folk? Så, det hade varit den största kostnaden tillsammans med hyran.

Man kan uppröras, men är man frilans och singel så träffs man på fik eller i en bar. Fråga Hemingway.

Nu är jag ju gift så därför är jag aldrig ensam. Min fru finns i mig hela tiden, sedan har jag vännerna, de riktiga, djupa vännerna som jag varje dag, OBS, varje dag kontaktar för lite tjattande och utöver det har jag mina polare här på Naxos, som är i skalan djupa vänner till tjattkompisar, så jag har alltid sällskap i min ensamhet.

I morse vaknade jag till sol, hörde hundarna skälla och ljudet från en skälla på ett lam eller get. Bergen lyste på mig och solen var min vän. Ensamhet är en fråga om förmågan att relatera. Jag är expert på att skaffa nya vänner, intressanta vänner. Jag vet nog inte riktigt vad ensamhet är, däremot saknad är jag bekant med, men det är en annan sak och livet är ju så konstruerat att det sällan kan vara helt perfekt mer än någon dag i taget.

Populära inlägg