onsdag 24 september 2014

Hittade en skitbra film om cykling och svensken Ludvigsson. Det händer mycket nu, satte upp cykeln på en sådan där ställning som gör att man kan cykla inomhus. Det är fruktansvärt tråkigt, som att springa på ett löpband eller sitta på gym o trampa. Hemskt, men anledningen är följande. Jag är förkyld. Jag såg ett tvprogram där en kille genomgick ett träningsprogram som innebar att han satt på en testcykel, körde tre ryck a 20 sekunder.

Alltså, han cyklade allt han orkade i 20 sekunder, vilade en minut eller så, körde återigen i 20 sekunder, vilade en minut och så de sista tjugo sekunderna. Sedan gjorde han så tre dagar i veckan. Alltså en träning på tre minuter i veckan o den träningen gjorde att alla hans värden förbättrades rejält.

Läs här: Anaeroba intervaller förbättrar konditionen även om träningen i sig medför otillräcklig syretillgång. Kroppen upplever syrebrist och flera anpassningar sker i musklerna för att minska syrebrist. Izumi Tabata är en japansk forskare som har studerat effekterna av korta intervaller (1). Han lät försökspersoner utföra 20 sekunders arbete på cykel på maximal intensitet följt av 10 sekunders vila. Detta upprepade han 7–8 gånger. Försökspersonerna fick genomföra detta träningspass 4 gånger i veckan under 6 veckor med enastående resultat. Den maximala syreupptagningsförmågan (konditionen) ökade med 14 procent under perioden och den anaeroba förmågan med 28 procent . Den japanska forskaren Tabata gav namn åt detta populära upplägg som just kallas Tabataintervaller. 

En annan studie visade att intervaller med 30 sekunders arbete följt av 4,5 minuters vila upprepat 4–6 gånger under 3 dagar per vecka gav samma positiva effekter på artärelasticitet och kärlens förmåga att vidga sig, som distansträning på 40–60 minuters cykling 5 dagar i veckan på 65 procent av den maximala syreupptagningsförmågan (2). Varje distansträningspass förbrukade 10 gånger mer energi jämfört med intervallträningen. Ändå gav dessa två upplägg samma hälsovinster.

Förstår Ni? En träning som man inte ens behöver ta av sig kavajen för att genomföra ger stora hälsovinster.

Sedan blev min workshop full på en halv dag. Inte illa, men träna nu.