söndag 5 juni 2016

Suffragetterna

Såg filmen Suffragetterna igår. Fantastisk film om kampen för kvinnlig rösträtt. Märkligt nog gjorde vi det den 4 juni, samma dag som en av de kvinnliga kämparna kastade sig framför en häst och dog 1913. Blev martyr och samtidigt kom vändningen för kvinnokampen i England.

Suffragetterna, var till skillnad från den svenska kvinnorörelsen, betydligt mer aggressiv, troligtvis för den var mer klassinriktad, hade en större arbetarklass och kom ju också till resultat, kvinnlig rösträtt, före den svenska grenen.

Det är en fantastisk film, jag har så många jämförelser, min mammas kamp som ung mor, eller systrarna jag känner på Naxos, eller Etas, IRAs eller ANC kamp. Det är helt klart att i vissa lägen kommer man inte ifrån våld om man ska komma någonstans. ANC är väl det svenskar känner bäst till.

Det var också intressant se hur suffragetterna matvägrade i fängelset, precis som Gandhi eller IRAs kämpar. Det var också intressant att se hur man höll sig till kärnfrågan, rösträtt, som egentligen är samma sak som jämlikhet mellan man och kvinna.

Som man och människa kan man inte annat än tacka dessa kvinnor för deras kamp, samtidigt som vi, män och kvinnor, måste fortsätta att kämpa för det som är kärnfrågan. Ett jämlikt samhälle, fritt från fördomar, rasism och könsförtryck.

Se filmen bara. Ni kommer att bli påverkade.