När saker och ting korsas....


  Vi snackade om våra morsor på fiket. De är ju givetvis döda sedan länge för eftersom vi alla som snackade om våra morsor själva snart är döda. Min morsa blev strax över femtio och mådde skit ganska mycket i sitt liv.

Om jag går tillbaka och tänker på Varför, detta Varför, så ser jag ingen annan anledning än att hon fick mig som 18-åring, inte hade någon man, en farsa som försköt henne och sedan träffade ny man, för att helt enkelt få ett familjeliv. Tror inte ens hon var kär i honom utan hon gjorde, som kvinnor gjorde på den tiden, tidigt femtiotal, ett kalkylerat val. Vara ensam mor utan pengar eller ha en man och familj. Helt enkelt vara något som fungerade i den tidens krav.

Rent ut sagt så tror jag hon inte mådde bra för hon fick inte leva som hon ville. Jag kan se på resten av min släkt, alla är som mig, gamänger, morsan var det också. De kunde helt enkelt snacka men morsan fick inte det utrymme hon behövde eftersom hon blev mor så tidigt.

Nog om det. Igår råkade jag lyssna på två unga kvinnor på fiket, den ene var knäckt över att hon aldrig blev lycklig. Först beskrev hon något skitförhållande, sedan beskrev hon det nya hon nu tydligen satt i, också ett skitförhållande.  Jag hade bara lust att säga till den unga kvinnan: Lägg ner alla krav på anpassning. Du har bara ett liv. Har du ett taskigt förhållande så lämna det med omedelbar verkan. Livet är för kort. Är du missnöjd med ditt liv, ändra det. Säg inte att det inte går, allt går, var inte rädd, inget har lösts med rädsla. Eller var rädd, men ändra ditt liv ändå...

Så satt jag där och lyssnade. En ung kvinna eller en ung man, behöver inte en partner för att överleva. Det finns någon för alla men det viktigaste är att man får styr på sina drömmar, sedan kan man hitta en partner som har samma eller liknande ide om hur livet ska tolkas.

Min mamma hade mått bra idag. I detta årtionde hade hon haft samhällets stöd, inte blivit förskjuten och haft en platå att stå på och kanske kunna levat ett liv  som passat henne.

Det var som vi sa. Helvete vad kvinnor har fått sina iv förstörda och fortsätter att få sina liv förstörda. Förr var det villkoren som var benhårda, idag är det anpassning. Ge fan i att anpassa er.

Nog om det.

Jag säger som jag sa igår. I morgon är det Planket.



Kommentarer

Populära inlägg